|
ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem
|
Forum
|
|
|
| Več o rezidenci |
Poglej temo |
| jaffa, 24. februar 2010 (19:04) |
Hvala za odgovor. Če imate informacije, prosim za dodatno razlago o rezidentstvu oz. ugotovitvi statusa. Ali ostanem rezident Slovenije, če ne naredim nič? Če slovenska stran ugotovi, da nisem rezident Slovenije, kakšen je potem moj status? Ali slovensko ugotovitev davčni urad direktno preda italijanski strani? Kaj pomeni, da me obe državi obravnavata kot rezidenta?
Za kateri status se je v mojem primeru bolj smiselno zavzemati? Ali prav razmišljam, da je oprostitev s progresijo relativno ugodna, če so moji prihodki v SLoveniji v tem času (18 mesecev zaposlitve) minimalni, in se tako pravzaprav nima smisla ukvarjati s spremembo rezidentstva? Ali bom morda kot zaposlen v Italiji v vsakem primeru avtomatsko padel v kakšen postopek določanja rezidentstva (na italijanski strani)?
Kaj pa možnost dvojne obdavčitve kljub zakonu? Tudi na vašem forumu sem našel tak primer. Kako si lahko zagotovim upoštevanje oprostitve?
|
|
| Zaposlitev v Italiji za določen čas |
Poglej temo |
| jaffa, 22. februar 2010 (11:42) |
Pozdravljeni, V Italiji se bom zaposlil za 18 mesecev za polno zaposlitev. V Sloveniji v tem obdobju ne bom zaposlen. Ostali dohodki v Sloveniji v tem obdobju bodo minimalni. Slovenija in Italija imata pogodbo o izogibanju dvojne obdavčitve (je to res?). Ali to pomeni, da bom obdavčen (od dohodkov iz zaposlitve) v Italiji, v Sloveniji pa od teh dohodkov ne bom plačal davka? Ali moram kaj urediti, da me ne bodo v Sloveniji dvojno obdavčili (kakšna dokazila)? Ali se mi bolj splača da ostanem rezident Slovenije, ali da poskušam odjavit slovensko rezidentstvo in pridobim italijansko (bi mi sploh odobrili, če bi lahko dokazal le zaposlitev in začasno prebivališče v Italiji)? Ali izogibanje dvojnemu obdavčevanju pomeni, da je to vseeno (razen za ostale dohodke, ki pa bodo minimalni)?
Hvala za odgovor!
|
|
|
|
|