|
ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem
|
Forum
| Ugovor na prejeto dohodnino |
Zaklenjeno
| |
luzdi, 8. junij 2010 (10:43)
| Pozdravljeni.
Pretekli teden sem po pošti dobil dohodnino. Izračun je pokazal, da moram plačati kar lep znesek, kar pa je zelo čudno. Po podrobnem pregledu sem ugotovil, da nimam nobene olajšave. V olajšavo pa imam namen dati svojo boljšo polovico (že vrsto let živiva na istem naslovu in je študentka) ter hčerko, katera se nama je rodila v začetku preteklega novembra. Zanima me kaj moram sotriti, da se mi bo ta olajšava priznala? Ali to pomeni, da moram v 15 dni izpolniti obrazec za olajšavo ali potrebujem spiasti tudi kakšen dopis ali kaj podobnega?
Najlepša hvala za pomoč.
Lp, | |
 |
| Odg: Ugovor na prejeto dohodnino |
Kot izhodišče Zaklenjeno
| |
Marjeta Končar, 8. junij 2010 (13:58), odgovor na: Ugovor na prejeto dohodnino
| Olajšava za vašo boljšo polovico se vam bo priznala, če izpolnjuje pogoje, da je VDČ. To pomeni, da izpolnjuje pogoje za zunajzakonskega partnerja (če nista poročena, morata vsaj 12 mesecev pred tem živeti v isti življenjski skupnosti, to je verjetno na istem naslovu), da ni zaposlena, ne opravlja dejavnosti in nima lastnih dohodkov za preživljanje, oz. so ti manjši od višine posebne olajšave za VDČ, ki je v letu 2009 znašala 2.251,46 EUR. Če torej vaša partnerka ne presega teh dohodkov, jo lahko uveljavljate kot VDČ. Če so njeni dohodki nihali, jo lahko uveljavljate v mesecih, ko niso presegli sorazmernega dela posebne olajšave (187,62 EUR mesečno).
Tudi hči lahko uveljavljate za meseca nov. in dec. 2009.
Postopek je tak, da vložite ugovor na informativni izračun, ki ga dobite na spletni strani DURS (http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Dohodnina/Dohodnina_2009/Ugovor_SLO_2009.pdf), v katerem uveljavljate obe kot VDČ. Oddate samo ta ugovor, ne potrebujete drugih obrazcev ali dopisov. | |
 |
| Odg: Odg: Ugovor na prejeto dohodnino |
Kot izhodišče Zaklenjeno
| |
luzdi, 9. junij 2010 (09:48), odgovor na: Odg: Ugovor na prejeto dohodnino
| Najlepša hvala za vas odgovor.
Ja izpolnuje pogoje za VDČ (živiva skupaj že nekaj let in študira, študentskega dela ima v celem letu mogoče za 1500€, več sigurno ne).
Hvala, bom izpolnil obrazec.
Lp, | |
|
|
|
|