ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem
|
Forum
| Dvojno obdavčevanje |
Zaklenjeno
| |
turski, 7. junij 2010 (00:59)
| Delam v tujini in trenutno dobivam plačo v Sloveniji. Moja plača je sestavljena iz dveh delov in sicer iz prvega dela se plačajo prispevki in davki, iz drugega dela plače pa samo davki. Podjetje mi bo sedaj drugi del plače nakazovalo v tujini, vendar mi garantira da bo neto izplačilo isto kot če bi ta del dobival v Sloveniji. V tujini bom imel delovno vizo kar pomeni da bom tam plačal prispevke in davke. Moje vprašanje je sledeče:Kot rezident Republike Slovenije sem dolžan prijaviti dohodek iz tujine v Sloveniji. Ker je v obrazcu za Dohodnino samo TUJI DAVEK ali to pomeni da se prispevki, ki so plačani v tujini ne seštevajo. Tuja država, gre za Črno Goro ima enotno davčno lestvico, ki je 9% kar je mnogo nižje kot v Sloveniji. Seveda mi finačniki iz mojega podjetja govorijo, da mi zaradi tega novega načina plačila v Sloveniji ne bo potrebno plačat višje dohodnine. Moji izračuni na osnovi obrazaca za dohodnino za leto 2009 pa mi ne govorijo v prid te njihovi trditvi, kajti če se prispevki plačani v tujini ne seštevajo, bom moral plačati 10-krat več dohodnine za leto 2010 kot sem jo za leto 2009. Za pomoč se vam vnaprej zahvaljujem. Lep pozdrav, Matej | |
 |
| Odg: Dvojno obdavčevanje |
Kot izhodišče Zaklenjeno
| |
Marjeta Končar, 8. junij 2010 (14:51), odgovor na: Dvojno obdavčevanje
| Vaše vprašanje se nanaša na zahtevno tematiko dvojnega obdavčevanja. Napisali ste precej splošne podatke, tako da niti nimam jasne predstave ne o izplačevalcu dohodka, ne o vašem statusu. Zato so informacije v nadaljevanju zelo splošne.
Prispevki, ki jih boste plačali v tujini, se bodo nanašali na koriščenje socialnih pravic v državi, v kateri boste delali. V EU delavec načeloma plačuje prispevke tam, kjer opravlja delo (ne vam pa, kakšna pravila veljajo za relacijo Črna Gora - Slovenija). Zato v obrazcu za dohodnino tudi ni te rubrike.
Kar se tiče davka, bo dvojno obdavčevanje odpravljeno po metodi, ki je določena v mednarodni konvenciji o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, sklenjeni s Srbijo/ Črno goro.
Osnovno pravilo je, da so dohodki iz zaposlitve obdavčeni v državi, kjer se zaposlitev izvaja.
Kot splošna metoda odprave dvojne obdavčitve je po konkretni konvenciji določena metoda navadnega odbitka, kar pomeni, da se davek v državi rezidentstva (Sloveniji) zmanjša za največ znesek lastnega davka, ki se pripiše dohodku, ki se lahko obdavči v drugi državi (Črni Gori).
Poenostavljeno: V Sloveniji vam bo izračunana dohodnina na vse dohodke, ki jih boste prejeli, po slo. davčnih stopnjah, tako izračunan davek pa se bo zmanjšal za davek, ki ga boste plačali v Črni Gori.
Zaradi različnih obdavčitev med državami v Sloveniji že med letom napovedujete dohodke, ki jih prejemate iz tujine, v napovedi pa uveljavljate tudi v tujini plačane davke. | |
 |
| Odg: Odg: Dvojno obdavčevanje |
Kot izhodišče Zaklenjeno
| |
turski, 8. junij 2010 (15:34), odgovor na: Odg: Dvojno obdavčevanje
| Hvala za odgovor. Da bi mi zadevo lahko še bolj natančno obrazložili bom vam dal konkretne številke. Trenutno imam v Sloveniji bruto plačo 2300 evrov od katerih plačam 63 evrov davka (4 otroci kot olajšava) in 508 evrov prispevkov. Od dodatka, ki je bruto 2550 evrov pa samo 878 evrov davka. Podjetje se je odločilo zaradi zmanjševanja stroškov drugi del plače nakazovati v Črno Goro. V tej državi bom imel bruto 2495 evrov plače od katerih plačam 598 evrov prispevkov in 224 davkov. Že na oko se vidi da so davki za drugi del v ČG veliko nižji kot jih sedaj plačujem v Sloveniji. Če sem vas pravilno razumel se prispevki ne seštevajo pri dohodninskem obrazcu. Ko vnesem vse te podatke v izračun dohodnine za 2009 vidim da bom moral plačati dohodnine toliko da me je zabolela glava. Seveda pa mi iz podjetja "garantirajo" da se popolnoma nič ne spremeni. Ko sem zahteval, da mi naredijo izračun, sem dobil neko skorpucalo iz katerega nisem videl nič razen tega da se pri dohodnini nič ne spremeni. Gospa Marjeta še enkrat najlepša hvala za vašo pomoč. Lep dan še naprej, Matej | |
 |
| Odg: Odg: Odg: Dvojno obdavčevanje |
Kot izhodišče Zaklenjeno
| |
Marjeta Končar, 10. junij 2010 (14:24), odgovor na: Odg: Odg: Dvojno obdavčevanje
| Če prav razumem, je situacija sledeča: - en del plače dobite v Sloveniji in tako bo tudi ostalo, - drugi del plače sedaj dobite v Slo, v prihodnje boste plačo dobivali v ČG;
Moti vas, da v Slo od drugega dela plačate samo davek, v ČG pa bo davek sicer manjši, vendar boste glede na to, da ste rezident RS in obdavčeni v SLO, razliko v SLO morali doplačati. Hkrati pa boste v ČG plačali prispevke, ki se vam v SLo ne bi priznali.
Ob tej vaši problematiki se mi pojavlja nekaj vprašanj in sicer, zakaj od drugega dela plače ne plačujete prispevkov? Če je sedaj to dohodek na neki pogodbeni osnovi, ki ni obremenjen s prispevki, po novem pa bo to plača, obremenjena s prispevki, se morate zavedati, da je obdavčitev plače večja.
Drugo vprašanje je, zakaj boste dobivali del plače v Sloveniji, če pa boste živeli in delali v ČG; na splošno je plača obdavčena v državi, kjer delate, torej bi bila ČG upravičena do obdavčitve tudi prvega dela plače. In zakaj boste v SLo plačevali prispevki, če boste živeli in delali v ČG?
Kar se tiče dvojnega plačila prispevkov v ČG in SLO, menim, da bi to morali urediti na ZPIZ. V pomoč pa vam lahko navedem določbe členov zakona ZPIZ-1, kot sledi:
13. člen: (3) Obvezno se (v SLO) zavarujejo delavci, zaposleni pri delodajalcu s sedežem v RS, ki so bili poslani na delo v tujino in niso obvezno zavarovani po predpisih države, v katero so bili poslani, če z mednarodnim sporazumom ni drugače določeno.
(Se pravi: v Slo. se zavarujete v primeru, če niste zavarovani v ČG, razen če ni z mednarodnimi sporazumom drugače določeno).
19. člen: Osebe, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane v tujini oziroma njihovi delodajalci, lahko pri ministrstvu, pristojnem za delo, predlagajo izvzem iz obveznega zavarovanja, če je tako določeno z mednarodnim sporazumom.
Predlagam, da problematiko plačevanja prispevkov torej uredite na ministrstvu ali ZPIZ. Kar se tiče davkov, pa vam je zdaj zadeva verjetno že bolj razumljiva.
(Glede prispevkov še tole: Tudi v napovedi za odmero dohodnine je pri tujih dohodkih rubrika, kamor vpišete v tujini plačane prispevke; zadeve s tujino so pri DURS-u obravnavane posebej in ni nujno, da testni izračun da pravilne podatke.) | |
|