prva stran  O spletnem mestu
     dohodnina.com
Pasadena
PRVA STRAN IZRAČUNNOVICEZAKONODAJAFORUM
Izračun dohodnine Koristne povezave Uporabni podatki Forum PasadenaAd telebani.si http://sl.openoffice.org www.pasadena.si

ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem

Forum

Forum Ta tema Gnezdeno Plosko Nit Datum

poročena študentka in splošna olajšava Zaklenjeno
ancksha, 6. junij 2010 (16:16)
Spoštovani,

Sem poročena, z možem sva prijavljena na različnih naslovih. Marca sem dobila informativni izračun dohodnine, ki mi je zaradi upoštevanja splošne olajšave ni bilo potrebno plačati (sicer bi plačala cca 100 EUR).

31.5.2010 je tudi mož dobil svoj informativni izračun. Šele zdaj sva opazila, da pri njem nisem upoštevana kot vzdrževani družinski ćlan, kar pa sem do sedaj bila. Zato mi je bila tudi upoštevana splošna olajšava.

Napisal je pritožbo in obrazložil, da sva pač šele ob njegovem izračunu opazila pomanjkljivost, hkrati pa sem tudi jaz poslala dopis na svoj davčni urad in prosila za ponoven izračun dohodnine brez splošne olajšave zame.

Zanima me, ali obstaja možnost, da se primer za naju ugodno izteče? Ali je velik problem to, da jaz nisem napisala ugovora ob roku? Namreč gre za cca 500 EUR razlike v plačilu dohodnine, in to je za naju veliko.

Hvala za odgovor!

Odg: poročena študentka in splošna olajšava Kot izhodišče Zaklenjeno
ancksha, 6. junij 2010 (17:44), odgovor na: poročena študentka in splošna olajšava
Še to: v letu 2009 sem preko napotnic zaslužila 3707.71 EUR. Ali je to preveč, da bi me mož uveljavljal za VDČ?

LPa
Odg: Odg: poročena študentka in splošna olajšava Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 8. junij 2010 (15:03), odgovor na: Odg: poročena študentka in splošna olajšava
Mož bi vas lahko uveljavljal kot VDČ v primeru, da vaši prihodki ne bi presegli višine posebne olajšave za VDČ, ki je za leto 2009 znašala 2.251,46 EUR oz. mesečno 187,62 EUR.

Vaši dohodki so v resnici precej presegli ta znesek. Mož bi vas lahko uveljavljal kot VDČ eventueno le za katerega od mesecev, ko vaši dohodki niso presegli 187,62 EUR (1/12 posebne olajšave).

Če na vaš informativni izračun niste ugovarjali, je v roku 15 dni od dneva vročitve postal odločba o odmeri dohodnine. V tem primeru se šteje, da ste se odpovedali pritožbi. Tako da vam težko rečem, da se bodo na davčnem uradu na vaš dopis odzvali pozitivno, tudi če bi izpolnjevali pogoje za VDČ.
Pravice pridržane: dohodnina.com | urednik: Marjeta Končar
© Založba Pasadena, Ljubljana 2010 | Omejitev odgovornosti | spletne rešitve © (T)media