prva stran  O spletnem mestu
     dohodnina.com
Pasadena
PRVA STRAN IZRAČUNNOVICEZAKONODAJAFORUM
Izračun dohodnine Koristne povezave Uporabni podatki Forum PasadenaAd telebani.si http://sl.openoffice.org www.pasadena.si

ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem

Forum

Forum Ta tema Gnezdeno Plosko Nit Datum

dohodnina Zaklenjeno
markx, 3. junij 2010 (14:24)
Pozdravljeni.Rad bi zastavil nekaj vprašanj.Sem brezposelna oseba in nisem prijavljen na zavodu.Edini dohodek mi je lani bil od oddajanja premoženja v najem( 2800 eur)Zanima me sledeče:Žena mi je prijavila kot VDČ,vendar ni bilo upoštevano.Predlani pa je bilo,kljub temu da sem bil 8 mesecev zaposlen.Ali moram oddati dohodninsko napoved,ker informativnega izračuna ne bom prejel.
Hvala lepa za odgovore

Odg: dohodnina Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 4. junij 2010 (09:58), odgovor na: dohodnina
Žena vas lahko prijavi kot VDČ, če izpolnjujete pogoje, da ste VDČ, to je, da niste zaposleni, ne opravljate dejavnosti, nimate lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za VDČ.

Višina posebne olajšave za VDČ je v letu 2009 znašala 2.251,46 EUR, torej ste s svojimi dohodki presegli navedeni cenzus. Zato vaši ženi posebna olajšava ni bila priznana.

Znesek, pri katerem ste dolžni vložiti napoved za odmero dohodnine, je v letu 2009 3.051,35 EUR, torej vam napovedi glede na dosežene dohodke ni potrebno vložiti.

Pač pa ste do 15.1. verjetno napovedali dohodke iz oddajanja premoženja v najem in v zvezi s tem plačali akontacijo dohodnine v višini 25% od davčne osnove (dohodek, zmanjšan za normirane stroške). Če je tako, se vam napoved za odmero dohodnine splača vložiti, saj boste dobili povrnjeno plačano akontacijo dohodnine.
Odg: Odg: dohodnina Kot izhodišče Zaklenjeno
markx, 7. junij 2010 (21:59), odgovor na: Odg: dohodnina
Vprašal bi še sledeče:ali lahko in kam vpišem v napovedi prispevke za obvezno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje,kateri plačujem sam kot brezposelen.
Odg: Odg: Odg: dohodnina Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 8. junij 2010 (14:15), odgovor na: Odg: Odg: dohodnina
V zakonu o dohodnini ne najdem osnove, da bi te prispevke lahko kjerkoli uveljavljali. Prispevki, ki se vpišejo v napovedi za odmero dohodnine, se nanašajo namreč na izplačane prihodke (npr. iz zaposlitve, dejavnosti...), vi pa ne prejemate nobenega od teh prihodkov.

Ali ste morda dobili kakšno obvestilo o znesku plačanih prispevkov, ki jih lahko uveljavljate in pod katero rubriko bi jih uveljavljali? Verjetno ne in tudi moje mnenje je, da jih ne morete uveljavljati.
Pravice pridržane: dohodnina.com | urednik: Marjeta Končar
© Založba Pasadena, Ljubljana 2010 | Omejitev odgovornosti | spletne rešitve © (T)media