prva stran  O spletnem mestu
     dohodnina.com
Pasadena
PRVA STRAN IZRAČUNNOVICEZAKONODAJAFORUM
Izračun dohodnine Koristne povezave Uporabni podatki Forum PasadenaAd telebani.si http://sl.openoffice.org www.pasadena.si

ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem

Forum

Forum Ta tema Gnezdeno Plosko Nit Datum

Rezidentstvo Zaklenjeno
isla, 2. marec 2010 (10:12)
'''Spoštovani, <br>v Avstriji sem zaposlena že 14. let, kjer imam prijavljeno stalno prebivališče, saj se v Slovenijo vračam približno 10 x letno, kar skupaj ne presega več kot 30 dni na leto. Tudi v Sloveniji imam prijavljeno stalno prebivališče saj, kolikor mi je znano, je posameznik lahko hkrati rezident več držav. <br>Zanima me ali sem zavezanka za plačilo dohodnine v Slovenije? Namreč po ZDoh sem rezidentka, če imam po 6. členu zakona v 1. točki uradno prijavljeno stalno prebivališče v Slovenija, ampak potem v 7. členu negira rezidentstvo, saj tu piše: NE GLEDE na 6. člen tega zakona je zavezanec nerezident, če izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:<br>4.člen: je fizična oseba, ki zpolnjuje naslednje pogoje: d)bo bivala v Sloveniji skupno manj kot 365 dni v dveh zaporednih davčnih letih.<br><br>Poleg tega mi, prosim, razjasnite še novo dopolnilo zakona ZDoh-2E, ki v 10. členu dopolnila, piše, da se v 113. člen doda novi peti odstavek, po katerem je "čezmejni delovni migrant ZAVEZANEC, ki zaradi opravljanja dela v tujini odhaja v tujino in se dnevno ali najmanj enkrat tedensko vrača v Slovenijo." Sama sem sicer čezmejni delovni migrant, a sem potem tudi zavezanec, če se v Slovenijo vračam 10 x letno?<br><br>Za vaš odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozravljam.'''''''''''''''

Odg: Rezidentstvo Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 5. marec 2010 (17:52), odgovor na: Rezidentstvo
Glede na to, da imate v Sloveniji uradno prijavljeno stalno prebivališče, skladno s 6. členom ZDoh-2 veljate za rezidenta Slovenije in ste zato zavezani za plačilo dohodnine od vseh vaših dohodkov.

Ker imate dve stalni prebivališči, tako v Sloveniji kot v Avstriji, veljate za rezidenta obeh držav. Seveda ste lahko rezident več držav, ampak potem ste v vseh državah zavezani za plačilno dohodnine od vseh vaših dohodkov, kar pa ni smiselno.
Če imate stalno bivališče v obeh državah, se skladno z določbami mednarodnih konvencij štejete za rezidenta države, s katero imate tesnejše osebne in ekonomske odnose (središče življenjskih interesov). Zato je pri pristojnem davčnem uradu formalno potrebno urediti rezidentski status in ugotoviti, rezident katere države ste - v vašem primeru se bo torej ugotavljalo središče življenjskih interesov (več o tem na sledeči spletni strani: http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe/dohodnina_za_fizicne_osebe_obrazci/ugotovitev_rezidentskega_statusa/ugotovitev_rezidentskega_statusa_po_zdoh_2_in_po_mednarodnih_pogodbah_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja/). Predlagam, da to storite čim prej in si priskrbite ustrezna potrdila za v bodoče.

Če ste rezident RS, torej morate prijaviti v Avstriji prejeti dohodek. Dohodek prijavite tudi za pretekla leta (do vključno 2005), skladno s pozivom DURS (http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Sporocila_za_medije/100224_Javni_poziv.doc), do 31.3.2010 (zaradi posebne obravnave).

Države med seboj sklepajo mednarodne sporazume, s katerimi se (zaradi izogibanja dvojnemu obdavčevanju) dogovorijo o pravici do obdavčitve posameznih dohodkov. Dohodki iz zaposlitve so načeloma obdavčeni v državi, v kateri se zaposlitev izvaja, v konkretnem sporazumu, sklenjenim med dvema državama, pa je dogovorjeno, na kakšen način se oprostitev že plačanega davka prizna v državi rezidentstva. Ampak, kot rečeno, dohodki, ki ste jih dosegali v Avstriji od leta 2005, bodo obravnavani po posebnem sistemu.

Citirani člen ZDoh-2E velja za tiste čezmejne delovne migrante, ki se dnevno ali najmanj enkrat tedensko vračajo v Slovenijo, za vas torej ne velja.
Pravice pridržane: dohodnina.com | urednik: Marjeta Končar
© Založba Pasadena, Ljubljana 2010 | Omejitev odgovornosti | spletne rešitve © (T)media