prva stran  O spletnem mestu
     dohodnina.com
Pasadena
PRVA STRAN IZRAČUNNOVICEZAKONODAJAFORUM
Izračun dohodnine Koristne povezave Uporabni podatki Forum PasadenaAd telebani.si http://sl.openoffice.org www.pasadena.si

ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem

Forum

Forum Ta tema Gnezdeno Plosko Nit Datum

mesečna invalidnina iz italije Zaklenjeno
riko, 26. februar 2010 (22:07)
Pred leti sem imel v Italiji delovno nezgodo,ki mi je pustila trajno poškodbo(invalid). Na podlagi trajnega invalida dobivam v Italiji mesečno rento, saj sem ostal zaradi poškodbe brez dela.
Na INAILU sem povprašal ali moram to mesečno invalidnino vpisati v dohodnino v Sloveniji.Rekli so da NE kajti to naj bi bilo nadomestilo za trajno poškodbo in v Italiji se takih odškodnin(invalidnin) ne obdavčuje.Sem pa tudi pri nas spraševal o tem problemu na davčni upravi a mi natančno niso znali dati odgovora.Zato se sedaj obračam še na vas.Kaj naj naredim?

Odg: mesečna invalidnina iz italije Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 1. marec 2010 (22:40), odgovor na: mesečna invalidnina iz italije
Tudi po slovenski zakonodaji so invalidnine, invalidski dodatek in dodatek za posebno invalidnost po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju oproščeni plačila dohodnine (23. člen ZDoh-2).

Menim, da so "slovenske" invalidnine izenačene s tujimi, saj v zakonu (ZPIZ-1) piše, da "če ima zavarovanec za isti primer telesne okvare pravico do invalidnine po tem zakonu (ZPIZ-1) in pravico do invalidnine po drugih predpisih, lahko uživa le tisto od obeh pravic, ki si jo izbere." Če gre vsebinsko za enak prejemek, je to invalidnina, ne glede na to, po katerem predpisu je priznana.

Vsekakor pa bi za potrditev tega mnenja oz. definicijo vaše invalidnine (namreč, če gre za invalidnino po ZPIZ-1), morali povprašati na Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.
Pravice pridržane: dohodnina.com | urednik: Marjeta Končar
© Založba Pasadena, Ljubljana 2010 | Omejitev odgovornosti | spletne rešitve © (T)media