|
ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem
|
Forum
| Akontacija dohodnine pri avtorski pogodbi |
Zaklenjeno
| |
Bakfark, 18. februar 2010 (12:46)
| Pozdravljeni,
Zanima me kako je s povračilom akontacije pri avtorski pogodbi za brezposelno osebo prijavljeno na Zavodu za zaposlovanje, ki ne prejema nadomestila, socialne pomoči ali drugih prihodkov. Izračun višine akontacije dohodnine glede na opravljeno storitev iz avtorske pogodbe mi je znan.
Z ozirom, da je izvajalec storitve/avtor "prikrajšan" za znesek akontacije, ki ga naročnik mora odvesti, me zanima s čim je pogojeno vračilo dohodnine oz. v katerem primeru in v kolikšnem deležu je avtor upravičen do kasnejšega povračila odvedene akontacije.
Upam, da je vprašanje bilo dovolj nazorno.
Hvala za odgovor. | |
 |
| Odg: Akontacija dohodnine pri avtorski pogodbi |
Kot izhodišče Zaklenjeno
| |
Marjeta Končar, 20. februar 2010 (11:34), odgovor na: Akontacija dohodnine pri avtorski pogodbi
| Predpostavljam, da ste dohodek prejeli v letu 2009. Če vaši dohodki, od katerih se plačuje dohodnina, v celem niso presegli zneska 3.051,35 EUR, potem vam ni potrebno oddati napovedi za odmero dohodnine.
Kljub temu pa se vam to splača storiti, če ste v zvezi s prejetimi dohodki plačevali akontacijo dohodnine, ker boste le-to lahko dobili vrnjeno (zaradi upoštevanja splošne olajšave).
Svetujem vam torej, da do najaksenje 2.8.2010 (rok za vložitev napovedi) vložite napoved za odmero dohodnine v zvezi s prejetimi dohodki. | |
|
|
|
|