prva stran  O spletnem mestu
     dohodnina.com
Pasadena
PRVA STRAN IZRAČUNNOVICEZAKONODAJAFORUM
Izračun dohodnine Koristne povezave Uporabni podatki Forum PasadenaAd telebani.si http://sl.openoffice.org www.pasadena.si

ZAKAJ SE NAM SPLAČA PRIDRUŽITI?
Brez obveznosti
Velika izbira knjig
Do 40% popusta
Vedno na tekočem

Forum

Forum Ta tema Gnezdeno Plosko Nit Datum

vzdrževani družinski člani Zaklenjeno
nikata, 1. februar 2010 (18:22)
Sina sem imela v mesecu januarju 2009 upoštevanega kot olajšavo pri plači. Preko študentskega servisa je sin v letu 2009 zaslužil 4.300,00 EUR, med letom ni imel plačane akontacije dohodnine.
Zanima me, ali moram za en mesec kolikor sem ga imela kot olajšavo upoštevanega pri plači, odjaviti oz. narediti spremembo VDČ, sin pa vloži napoved dohodnine?
Hvala za odgovor.

Odg: vzdrževani družinski člani Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 1. februar 2010 (21:57), odgovor na: vzdrževani družinski člani
Če je sin študent in izpolnjuje druge pogoje, da je vzdrževani družinski član (nima dohodkov iz zaposlitve ali iz dejavnosti, starost...), potem ga lahko uveljavljate kot VDČ, ne glede na to, koliko dohodkov je prejel.

Glede na višino dohodkov bo tudi sin moral oddati dohodninsko napoved.

Če ga boste vi uveljavljali kot VDČ, se bo vam priznala posebna olajšava, njemu pa se ne bo priznala splošna olajšava. Če pa ga ne boste uveljavljali kot VDČ, se bo njemu priznala splošna olajšava v celoti.

V vsekem primeru se bo sinu priznala tudi študentska olajšava.

Predlagam, da naredita nekaj izračunov, kaj pomeni posamezna situacija, glede na dohodke, ki sta jih prejela v letu 2009, nato pa bosta videla, kakšna je tista porazdelitev (ne)uveljavljanja kot VDČ, ki vama obema skupaj prinese največji davčni prihranek.
vzdrževani družinski člani Kot izhodišče Zaklenjeno
laurap, 3. februar 2010 (10:17), odgovor na: Odg: vzdrževani družinski člani
Pozdravljeni,

sem mati študentka. živim pri partnerju, s katerim nisva poročena. Do meseca aprila sem delala preko študentskega dela, od meseca maja pa sem začela prejemati starševski dodatek, otroški dodatek in državno štipendijo.

Zdaj pa bi me moj partner uveljvavil pri dohodnini kot vzdrževanega člana, in sicer od meseca maja naprej, do meseca maja pa moja mama. Pa me zanima ali se kateri od navedenih prihodkov (starševski dodatek, otroški dodatek ali državna štipendija) upošteva pri odmeri dohodnine pri mojemu partnerju?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Odg: vzdrževani družinski člani Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 4. februar 2010 (00:08), odgovor na: vzdrževani družinski člani
Partner vas lahko uveljavlja kot VDČ, če izpolnjujete pogoje za izvenzakonsko skupnost. Poleg tega pa vi ne smete biti zaposleni, ne opravljati dejavnosti in ne smete imeti lastnih dohodkov oz. ti morajo biti manjši od višine posebne olajšave (v letu 2009 2.251,46 EUR oz. preračunano na 8 mesecev 1.500,97 EUR). Za vaš lastni dohodek se ne šteje starševski dodatek, tudi ne otroški dodatek, štipendija pa se šteje za lastni dohodek, četudi je to sicer dohodek, ki je oproščen plačila dohodnine). Seštejte torej višino štipendij, ki ste jih prejeli v tem času in boste videli, ali presegate navedeni cenzus ali ne. V primeru, da ta znesek presegate, vas partner lahko uveljavlja v mesecih, ko dohodki, ki štejejo za lastne dohodke, niso presegli olajšave na mesečni ravni, to je 187,62 EUR.
Odg: Odg: vzdrževani družinski člani Kot izhodišče Zaklenjeno
kerry, 4. februar 2010 (10:47), odgovor na: Odg: vzdrževani družinski člani
Bi imela tu eno vprašanje če smem. Vi ste namreč napisali da se za lastni dohodek ne štejeta starševski dodatek in socialna pomoč.
Na tej strani http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=666 sem namreč zasledila da med lastne dohodke spada:
(pod točko 2.lastni dohodki za preživljanje)

Poleg navedenih dohodkov za lastne dohodke za preživljanje veljajo tudi oproščeni dohodki po ZDoh-2, in to iz:

- 1. točke, razen pomoči ob rojstvu otroka, in 3. točke 22. člena (starševski dodatek in denarna pomoč za brezposelnost),

Torej, po tem sodeč se socialna pomoč in starševski dodatek štejeta za lastni dohodek?
Odg: Odg: Odg: vzdrževani družinski člani Kot izhodišče Zaklenjeno
Marjeta Končar, 4. februar 2010 (12:20), odgovor na: Odg: Odg: vzdrževani družinski člani
Prehitro sem napisala, da starševski dodatek ne sodi med lastne prihodke, se opravičujem. Res je, kar piše v članku, ki ste ga našli, gre namreč za enega od pojasnil DURS-a. V njem je izrecno navedeno, da se starševski dodatek šteje za lastne dohodke. Za lastne dohodke pa sicer ne štejejo dohodki, ki so namenjeni preživljanju drugih oseb, otrok (npr. otroški dodatek, dodatek za veliko družino).
laurap, 4. februar 2010 (15:24), odgovor na: Odg: Odg: Odg: vzdrževani družinski člani
torej če prav razumem glede na mojo zgoraj opisano situacijo mora partner vnesti moje prihodke od starševskega dodatka in štipendije? glede na to, da oboje skupaj presega cenzus 1597 € (porazdeljeno na 8 mesecev kot ste mi zgoraj napisali) me ne more upoštevati kot vzdrževanega člana?

kako je potem pa z mojo dohodnino? poleg navedenih prihodkov (otr. dodatek, državna štipendija in starševski dodatek), sem imela še zaslužek preko študenta. a se upoštevajo potem pri meni, če me nekdo uveljavlja za vzdrževanega člana, tudi štipendija in starševski dodatek?

samo na DU res ne znajo povsem utemeljiti tega.
Marjeta Končar, 4. februar 2010 (23:40), odgovor na: Odg: Odg: Odg: vzdrževani družinski člani
Vašemu partnerju vaših dohodkov ni treba vpisovati nikamor. Preglejte mesečno kvoto dohodkov in naj vas uveljavlja v tistih mesecih, ko vaši dohodki niso presegli 187,62 EUR.

Zaslužek preko študenta ste imeli v začetku leta, če prav razumem, v mesecih, ko vas bo kot VDČ prijavila mama.

Če vaši skupni prihodki, od katerih se plača dohodnina, v celem letu presegajo 3.051,35 EUR, potem morate tudi sami oddati dohodninsko napoved (oz. boste prejeli informativni izračun dohodnine), sicer vam je ni treba. V primeru, da boste morali oddati napoved, pa vas nekdo uveljavlja kot VDČ, se vam za tisto obdobje ne bo priznala splošna olajšava, pač pa se vam bo priznala študentska olajšava, če ste imeli status študenta (za dohodke preko štud. servisa).

Upam, da ste našli odgovore na svoja vprašanja. Res je malo zapletena situacija pri vas z vsemi temi dohodki in možnostmi in če-ji, zato je zelo težko dati nek enostaven odgovor, ki vam bo vse povedal.
Marjeta Končar, 4. februar 2010 (23:44), odgovor na: Odg: Odg: Odg: vzdrževani družinski člani
Pravzaprav, če ste študentka in izpolnjujete vse pogoje za biti VDČ kot otrok - študent, naj vas za celo leto uveljavlja mama, ki lahko kot VDČ uveljavlja še vašega otroka. Vaših prihodkov ji ne bo treba vpisovati nikamor, pač pa, kot rečeno, boste sami morali oddati napoved, če so presegali 3.051,35 EUR.
Pravice pridržane: dohodnina.com | urednik: Marjeta Končar
© Založba Pasadena, Ljubljana 2010 | Omejitev odgovornosti | spletne rešitve © (T)media